Какво включва биопсия на костен мозък?

 • Post author:
 • Post category:blog

Какво включва биопсия на костен мозък?

Биопсия на костен мозък е медицински тест, при който лекар иска събирането и изследването на проба от костния мозък. Това се прави, за да се провери дали тъканта е здрава и производството на кръвни клетки е нормално.

В процедурата, доставчик на здравни грижи вкарва малка игла в голяма кост, като изважда проба от костния мозък в иглата. След това лабораторният техник анализира извадката за редица заболявания, включително няколко ракови заболявания.

В тази статия обясняваме причините за това да има биопсия на костния мозък, какво включва, както и рисковете.

Причини за биопсия на костен мозък

Лекарите поръчват биопсии на костния мозък, когато признаците или симптомите показват проблеми с производството на кръвни клетки.

Биопсии на костен мозък също се използват в биопсиите на костния мозък Хората с рак, свързани с кръвта, за да наблюдават лечението им, например, напредъкът на химиотерапията.

Биопсия на костен мозък може да подкрепи диагнозата или оценката на много симптоми и медицински състояния. Някои от тези заболявания и състояния включват:

 • Анемия или недостиг на червени кръвни клетки
 • Ненормално кървене или съсирване
 • Костен мозък и рак на кръв , като левкемия, лимфом или множествен миелом
 • Ракови заболявания, които са се разпространили до костния мозък от други места
 • Необявени треска

Какво е костната кост Мозък?

Костен мозък е меката тъкан вътре в повечето големи кости. Той произвежда много от кръвните клетки на тялото, включително червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите.

миелоидни и лимфоидни клетки, които са два основни типа стволови клетки в костния мозък, произвеждат различните кръв клетки.

Миелоидните клетки създават червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити. Лимфоидните клетки произвеждат специфичен тип бели кръвни клетки, които са отговорни за имунитета.

Различните компоненти съставляват кръв и имат жизненоважна роля за поддържане на здравето. Костният мозък прави тези компоненти.

Червените кръвни клетки играят критична роля, като носят кислород в цялото тяло. Белите кръвни клетки са от съществено значение за подпомагане на инфекцията на тялото. Тромбоцитите помагат да се спре кървенето, като причинява съсирване на кръвта.

Какво да очаквате

Процедура за биопсия на костен мозък се провежда на лекарски кабинет, болница или клиника. Възможно е човек да бъде на срещата за около 30 до 45 минути, като самата биопсия отнема около 10 минути.

преди процедурата

преди биопсията на костния мозък, Лекар или друг доставчик на здравни услуги ще зададе въпроси, за да гарантира най -сигурната грижа. Хората може да пожелаят да подготвят списък с въпроси и тяхната медицинска история, за да ускорят процеса.

Биопсиите на костния мозък носят риск от кървене. Медицинският специалист ще попита за лекарства или билкови лечения, които човек може да поеме, които биха могли да увеличат този риск, включително често срещани обезболяващи, като аспирин, ибупрофен и напроксен. Anticoagulants or blood thinners may also lead to excessive bleeding.

The doctor or healthcare provider will advise on whether to continue taking medications or stop the course before the procedure.

Allergies are also an Важна загриженост при биопсия. Доставчикът на здравни грижи ще попита за всички алергии, които някой може да има, особено за анестетици и латекс.

лекар може да използва анестетик по време на процедурата за изтръпване на болката. People receiving anesthesia may need a friend or family member to drive them home afterward.

During the procedure

A bone marrow biopsy typically involves two steps:

 • Аспирация: Доставчикът на здравни грижи премахва течността от костния мозък.
 • Биопсия: Доставчикът на здравни грижи премахва мъничко парче кост и тъкан на костите.

кост на кост. Биопсията на мозъка обикновено се извършва на амбулаторна основа. Някои хора обаче могат да направят процедурата, докато останат в болница.

тазовата кост е най -често срещаното място за биопсия на мозъка, но лекар може да използва други кости.

Стъпките на биопсия на костния мозък обикновено са както следва:

 1. Преди биопсията лицето, което се изследва, се променя в рокля. Доставчикът на здравни грижи ще ги помоли да лежат на своя страна или стомаха. Позицията може да варира в зависимост от мястото на биопсията. След това медицинският специалист почиства зоната на биопсия с антисептик.
 2. Доставчикът на здравни грижи прилага анестетик с игла за изтръпване на зоната на биопсия. Може да възникне известна болка зенидол лекарство, когато иглата проникне в кожата и анестетикът навлиза в района.
 3. След като биопсионната площадка е вцепенена, доставчикът на здравни грижи прави малък разрез на мястото на биопсия. Аспирацията на костния мозък обикновено се осъществява първо. Медицинският специалист ще използва спринцовка, за да вземе течна проба от клетките на костния мозък.
 4. След аспирацията идва биопсията на костния мозък. Иглата за биопсия е по -голяма от аспирационната игла. Доставчикът на здравни грижи води иглата в костта, завърта я и отстранява проба от кост и тъкан.

Боли ли биопсия на костния мозък?

Хората обикновено ще боли ли биопсия на костен мозък?

Хората обикновено ще станат костен мозък? Изпитайте малко болка както по време, така и след процедурата. Нивото на болка варира между индивидите.

Проучванията са идентифицирали начини да направят по -удобните биопсии на костния мозък. Опитен доставчик на здраве може да помогне за намаляване на болката. Лекарствата за контрол на болката, като лидокаин и интравенозна седация, също могат да облекчат дискомфорта по време на процедурата.

Тревожността и да се притеснявате за процедурата, често правят преживяването по -болезнено. Хората, които се тревожат за биопсия на костния мозък, трябва да говорят с лекаря си.

Какво се случва след биопсия на костен мозък?

Резултатите може да са готови няколко дни след биопсията, но може да отнема повече време. Патолог или хематолог или лекар, специализиран в кръв, ще анализира пробите.

След това доставчикът на здравето ще обясни резултатите и евентуално ще организира проследяващи тестове.

Зоната на биопсия може да може Бъдете възпалени в продължение на няколко дни. Важно е да следвате отблизо лекуващите инструкции на лекуващия лекар или здравен доставчик за това кои обезболяващи са безопасни за използване. Някои обезболяващи, включително аспирин, могат да увеличат риска от кървене след биопсия на костен мозък.

Полагачът ще даде инструкции за поддържане на зоната суха и когато защитната превръзка може да се оттегли. Обхватката обикновено остава за 1 до 2 дни.

Внимавайте за физически признаци, които могат да сигнализират за инфекция или усложнение. Хората трябва да говорят с лекаря си, ако изпитват някое от следните:

 • Треска
 • кървене или друго изпускане
 • Повишена болка
 • Всеки симптом, който предполага инфекция

Рискове

Биопсиите на костния мозък, обикновено са безопасни, но процедурата носи риск от усложнения. Някои от по -често срещаните проблеми могат да включват:

 • синини и болка на мястото на биопсия
 • Продължително кървене от мястото на биопсия
 • инфекция при или близо Мястото за биопсия

Ако човек има други здравословни проблеми, докато има биопсия на костен мозък, това също може да увеличи риска от усложнения.

Резюме

Биопсия на костния мозък е бърза процедура, която лекарите използват за извличане и изследване на проба от костен мозък. Тази проба може да им помогне да диагностицират редица кръвни заболявания, включително определени ракови заболявания.

Процедурата често причинява болка, но тази болка е управляема по правилния медицински начин.

процедурата Представя малко количество риск, особено за хората на лекарства, затънали в кръвта. Това обаче е единственият начин да се получи достатъчно точна информация за някои сериозни причини за ненормално производство на кръвни клетки.

Q:

Какви ракови заболявания се разпространяват в костния мозък от другаде?

A:

Много видове рак могат да се разпространят в костта. Най -вероятните, които се разпространяват в костта, включват рак на гърдите, бъбреците, белите дробове, простатата и щитовидната жлеза.

Отговорите представляват мнението на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

 • Кръв/хематология
 • Рак/онкология
 • Медицински устройства/Диагностика

Медицинските новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents